×
Головна Новини Контакти

<< повернутись до новин

Верховна Рада легалізувала криптовалюту в Україні: що тепер буде

Верховна Рада прийняла законопроект №3637 про віртуальні активи, який надає їм правовий статус, тобто фактично легалізує нарівні зі звичайними активами.

Як стало відомо з трансляції засідання Ради, документ підтримали 272 народні депутати.

Закон легалізує як самі віртуальні активи, так і операції з неми. Також він визначає права та обов’язки всіх учасників ринку, передбачає угоди з продажу, обміну та переведення таких активів.

У Мінцифри наголосили, що закон дозволить запустити ринок віртуальних активів в Україні. Іноземні та українські компанії зможуть працювати офіційно, а українці отримають захищений доступ до світового ринку.

Що буде після підписання закону:

  • детинізація ринку віртуальних активів, який зараз працює у «сірій» зоні;
  • легально працюватимуть іноземні та українські криптобіржі;
  • банки відкриватимуть рахунки для криптокомпаній;
  • українці зможуть задекларувати свої прибутки у віртуальних активах;
  • держава гарантуватиме судовий захист прав на віртуальні активи.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, команда Мінцифри близько двох років займалася розробкою правового поля у цій галузі. Наразі фахівці працюють над відповідними змінами до Податкового та Цивільного кодексів України для повноцінного запуску ринку віртуальних активів.

«Сьогодні потенціал світової криптоіндустрії визначається мільярдами інвестицій. Ми вже входимо до топ-5 країн-криптолідерів. Проте в Україні криптоактиви й досі у тіні. Закон дозволить це змінити та детенізувати новий сектор економіки», – зазначив Федоров.

Законопроект ухвалили у першому читанні ще 2 грудня 2020 року. Загалом документ затвердили 8 вересня 2021 року. Проте президент не підписав закон, а повернув із пропозиціями.