×
Головна Новини Контакти

<< повернутись до новин

Кабмін удосконалив правила реєстрації автомобілів, що були продані за борги

Кабмін удосконалив порядок перереєстрації транспортного засобу, відомості про власника якого містяться у Єдиному реєстрі боржників.

Уряд прийняв ухвалу «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів, мотовізників, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів».

«Ця постанова приводить у відповідність до чинного законодавства та удосконалює порядок перереєстрації транспортного засобу у разі звернення до сервісного центру МВС за транспортним засобом, відомості про власника якого містяться в Єдиному реєстрі боржників», — йдеться у повідомленні.

«Сьогодні положення відповідного Порядку не кореспондуються з положеннями законів України, які надають права заставоутримувачам на продаж заставного майна – автомобілів, які були передані саме цьому окремому кредитору.
Зокрема, ЗУ «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» чітко визначено, що продаж предмета обтяження є підставою для припинення всіх існуючих забезпечувальних та публічних обтяжень щодо відповідного рухомого майна, а також інших договірних обтяжень із нижчим пріоритетом», — пояснили у Мін’юсті .

На практиці, додали у відомстві, сервісні центри МВС відмовляють у реєстрації транспортних засобів, проданих банком відповідно до вимог цього закону, за новим власником, у випадках, коли органами державної виконавчої служби або приватними виконавцями відкрито будь-які інші провадження зі стягнення коштів з особи, який передав банку в заставу автомобіль.

«Ми пропонуємо удосконалити порядок перереєстрації транспортного засобу шляхом розширення переліку винятків проведення перереєстрації транспортного засобу у разі звернення до сервісного центру МВС щодо транспортного засобу, відомості про власника якого містяться у Єдиному реєстрі боржників.
А саме – доповнити підстави щодо безоплатного отримання транспортного засобу та придбання транспортного засобу у порядку, визначеному статтею 30 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень», — заявила заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

За її словами, тепер покупці обтяження зможуть безперешкодно реєструвати придбаний транспортний засіб, а кредитори — реалізовувати своє право на продаж і реєстрацію за новим власником предмета забезпечувального обтяження.